Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών
Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
Η επιστήμη και η εξέλιξη της γενετικής ξεδιαλύνουν τις αβάσιμες αυταπάτες και τη γελοία προπαγάνδα, με τον καθηγητή Γενετικής Κώστα Τριανταφυλλίδη να περιγράφει τι δείχνει η γονιδιακή ανάλυση των Σκοπιανών, εν συγκρίσει με το «σχεδόν μυθικό» DNA των σημερινών Ελλήνων.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε σε έναν ελληνικό κόσμο, με ελληνικά ονόματα, τη λατρεία των 12 θεών – ήταν Έλληνας ως το μεδούλι του. Το να πει κανείς ότι γεννήθηκε στα Σκόπια είναι δείγμα αγραμματοσύνης αντίστοιχης με το να πει ότι ο Σαίξπηρ γεννήθηκε στη Λευκορωσία».
Ρόμπιν Λέιν Φοξ, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Η αβάσιμη, ανιστόρητη και τελικά γελοία προπαγάνδα του γειτονικού μας λαού, εις βάρος της δικής μας παράδοσης, καταρρίπτεται εύκολα και με τη χρήση της κοινής λογικής, ωστόσο όπως φαίνεται, και μετά την υπογραφή της αποτυχημένης εν της πράγμασι Συμφωνίας των Πρεσπών που ευνοεί κυρίως τον «κλέφτη» και ελάχιστα την ιστορική αλήθεια, το λεγόμενο «μακεδονικό» ζήτημα θα συνεχίσει να μας απασχολεί και να επηρεάζει μάλιστα τις εύθραυστες γεωπολιτικές καταστάσεις των Βαλκανίων.
Απάντηση Του Λαβρόφ για την Κύπρο Ευρασία
Στις 14 Ιανουαρίου 2025, ο Θανάσης Αυγερινός έθεσε σημαντικές ερωτήσεις στον Σεργκέι Λαβρόφ για την Κύπρο, φωτίζοντας θέματα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους παγκοσμίως.
Μεταφρασμένο σε Ελληνικά και απότι βλέπουμε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.Η τέχνη της διαπλοκής
Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Singapore Management University. Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
Φανερά και κρυμμένα μυστικά του ελαιοτριβείου για ποιοτικό ελαιόλαδο
Φανερά και κρυμμένα "μυστικά" του ελαιοτριβείου για ποιοτικό ελαιόλαδο
2ος Σφραγιδίλιθος Εγκλιανού
Παρουσιάζοντας αρχαιολογικά αντικείμενα από τους πλούσιους τάφους των πολεμιστών-πρίγκιπες και το καλύτερα διατηρημένο ανάκτορο της Εποχής του Χαλκού στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτός ο τόμος παρουσιάζει τις τελευταίες ανακαλύψεις από τον δυναμικό κόσμο της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας.
Η αρχαία Πύλος έχει γοητεύσει από καιρό ταξιδιώτες, αρχαιολόγους και ιστορικούς που γνωρίζουν την Ιλιάδα του Ομήρου και την αφήγηση του για το βασίλειο του Νέστορα, του συνετού πρεσβύτερου συμβούλου στον Τρωικό πόλεμο. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1939 αποκάλυψαν το φημισμένο Ανάκτορο του Νέστορα στη Μεσσηνία, ένα επίκεντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Κρήτης, Μεσοποταμίας, Ανατολής και Αιγύπτου. Το Βασίλειο της Πύλου διαθέτει εντυπωσιακά έργα τέχνης και χειροτεχνίας, πολλά που ανασκάφηκαν πρόσφατα σε τοποθεσίες σε όλη τη Μεσσηνία, όπως χρυσάφι απαράμιλλης τέχνης, αριστοτεχνικά σκαλισμένες σφραγιδόλιθους, όπλα και τοιχογραφίες.
Δοκίμια από μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων εξετάζουν βασικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων των πινακίδων Γραμμικής Β — η παλαιότερη γραπτή μορφή της ελληνικής γλώσσας — που τεκμηριώνουν την πολιτική, θρησκευτική και οικονομική οργάνωση της ευημερούσας κοινότητας της Πυλίας. Η νέα έρευνα και η επιστήμη αιχμής ρίχνουν φως στο εύρημα του 2015 του τάφου του Πολεμιστή Γκρίφιν, μιας εξαιρετικής, ανέπαφης ταφής που διατήρησε χιλιάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Αχάτη Μάχης της Πύλου, ένα από τα ωραιότερα έργα της Εποχής του Χαλκού του Αιγαίου.
Με περισσότερες από 300 εικονογραφήσεις, το The Kingdom of Pylos είναι η πρώτη μεγάλη δημοσίευση στα αγγλικά που ανασυνθέτει τη ζωή στο βασίλειο της Πύλου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.
Αυτός ο τόμος δημοσιεύεται για να συνοδεύσει μια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαΐου 2025, στο Μουσείο J. Paul Getty στη βίλα Getty από τις 25 Ιουνίου 2025 έως τις 12 Ιανουαρίου 2026, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2026 και Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας από 1 Σεπτεμβρίου, 2026, έως 31 Μαρτίου 2027.
Η Sharon R. Stocker είναι ανώτερη επιστημονική συνεργάτις στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και συνδιευθύντρια των ανασκαφών του Παλατιού του Νέστορα στην Ελλάδα. Η Claire L. Lyons είναι επιμελήτρια αρχαιοτήτων στο Μουσείο J. Paul Getty. Ο Jack L. Davis είναι ο Carl W. Blegen Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Η Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά είναι διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Καλαμάτα), Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού..
Σφραγιδόλιθος Εγκλιανού

- 50 μεγαλύτερες πόλεις και οικισμούς της Πελοποννήσου,
- Το εμπόριο των προσωπικών δεδομένων των αγροτών
- Η Δανία θα αρχίσει να χρεώνει τους αγρότες 100 ευρώ
- Βούλιαξε τουριστικό καταμαράν με Ελβετούς στη Φοινικούντα
- Αγάλματα με υφή
- Πως εγιναν οι εκλογές στη Ρωσία;
- Η Κρήτη έγινε Έβρος στο θέμα του μεταναστευτικού
- Ο ιστορικός... κρετινισμός του Δυτικού κατεστημένου
- Η απάτη των αρίστων σταθεροποιεί ακρίβεια κι αισχροκέρδεια με δήθεν μειώσεις
- Η Δύση επιτίθεται στην «ιστορική καρδιά» της Ρωσίας
- Αμερικανός στρατιώτης αυτοπυρπολείται μπροστά στην πύλη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον
- Ο Roger Waters αποκαλύπτει αυτά που μας κρύβουν για την Ουκρανία
- Navalny υποκρισία
- Ο Πούτιν στο Κάρλσον για την χαμένη κυριαρχία των δυτικών ελίτ
- ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
- Μέγας Αλέξανδρος - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΥΔΑΣΠΗ
- Στο πόδι οι Ευρωπαίο Αγρότες
- Ο θησαυρός των άγριων χόρτων ...
- Στο γεφυράκι της Μαυρόπετρας (πρώτη Μάχη του Αγώνα).
- Στη Μεσσηνία περίπτερο που έπαψε να λειτουργεί μεταμορφώθηκε σε δανειστική βιβλιοθήκη
- Το άδοξο τέλος του πρώτου ελληνικού τρακτέρ
- Xίλιοι ομαδικοί και ανώνυμοι τάφοι αυτοχθόνων παιδιών στον Καναδά
- Η αποτυχία του ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας
- Γαλία «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά»
- Εμβόλια mRNA